Er zijn veel mensen die wel wat meer zelfvertrouwen willen hebben. Hoe komt het nu eigenlijk dat de ene persoon meer of minder zelfvertrouwen heeft dan de ander? Wat is zelfvertrouwen? En hoe komt het dat je er te weinig van kunt hebben? Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen.
Wat is zelfvertrouwen nu precies?
Volgens de psychologie bepaalt de balans tussen waardigheid en vaardigheid je zelfvertrouwen. De realistische kijk op wat je kunt, is je zelfvertrouwen. Het vertrouwen in het aankunnen van taken en tegenslag. Als je door veel oefenen steeds beter wordt in iets dan krijg je vanzelf meer zelfvertrouwen. Het twijfelen houdt op. Je weet dat je iets goed kunt.
Zelfvertrouwen heeft ook te maken met respect en waardering voor jezelf. Dan maakt het niet uit of je ergens goed in bent. Je accepteert jezelf helemaal zoals je bent, met je goede kanten en ook met je minder goede kanten.
Hoe ontstaat een tekort aan zelfvertrouwen?
In je kinderjaren wordt je zelfvertrouwen ontwikkeld. Van nature hebben sommige personen meer zelfvertrouwen dan anderen. Verder wordt je zelfvertrouwen bepaald door temperament en de ouders en leeftijdsgenootjes spelen een rol bij het ontwikkelen van het zelfvertrouwen. Er ontstaat een positief zelfbeeld als je aandacht krijgt en met liefde en respect behandeld wordt. Een erg beschermende opvoeding, pesten op school en kritiek op je gedrag en prestaties kunnen ervoor zorgen dat je twijfelt aan jezelf.
Het kan zijn dat je dan veel situaties gaat vermijden en je zelfvertrouwen neemt af. Of je zelfvertrouwen ontwikkelt dan niet goed. Soms leer je niet om zelf iets te ondernemen of om voor je eigen mening te durven uitkomen. Dit kan ervoor zorgen dat je dan op latere leeftijd misschien zelf minder of geen initiatieven durft te nemen. Of je hebt angst om de verkeerde dingen te zeggen. Als je geen positieve ervaringen hebt, durf je ook niet te vertrouwen op je eigen kunnen. Dan wordt je zelfvertrouwen nog minder en dit leidt naar nog meer negatieve ervaringen. Je bevindt je dan in een negatieve neerwaartse spiraal.
Meer zelfvertrouwen krijgen
Het is prima om zo af en toe onzeker te zijn. Daar heeft iedereen last van. Een groot gebrek aan zelfwaardering vormt echter wel een risico. Hierdoor kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan. Denk aan eetstoornissen, zelfmoord(pogingen) en depressies. Ook problemen op werk en gepest worden. Het lukt natuurlijk niet om een gebrek aan zelfvertrouwen van de ene op de andere dag te veranderen. Hier zul je hard aan moeten werken. Met de volgende tips kun je leren om je zelfverzekerder te voelen.
Word jezelf bewust van denkfouten en negatieve gedachten
Je gedachten bij een bepaalde situatie bepalen je gevoelens. Dit leren we in de cognitieve therapie. Als je je hiervan bewust bent, kun je leren om je gedachten te herkennen. Dan kunnen je gedachten veranderd worden. Dit vraagt wel om oefening. Bedenk een tijdje iedere dag een situatie waar jij je niet fijn bij voelde en schrijf op wat er gebeurde, wat je deed, hoe je je voelde en wat je gedachten waren.
Helpende gedachten leren formuleren
Bij een gebrek aan zelfvertrouwen helpen je gedachten vaak niet mee. Je denkt dan vaak dat je nergens goed in bent. Natuurlijk zijn dit geen realistische gedachten. Leer deze gedachten ombuigen, zodat je beeld van de werkelijkheid realistischer wordt. Zo ontwikkel je meer zelfvertrouwen.
Zelfcompassie oefenen
Eén van de grootste veroorzakers van een depressie is te veel zelfkritiek. Je mag mild zijn naar jezelf. Rust en ontspan voldoende en op tijd.
Zie je angsten in en ga uitdagingen aan
Ga geen situaties waar je tegenop ziet uit de weg. Doe het toch. Na veel oefenen, wordt dit steeds gemakkelijker. Bouw dit langzaam op.
Realistische doelen
Je hoeft niet overal goed in te zijn en alles te kunnen. Stel geen te hoge eisen. Onderneem wel met regelmaat iets waar je wat meer moeite mee hebt.
Je mag falen
Het is normaal dat niet alles gelijk goed gaat. Zeker als het de eerste keer is. Sta jezelf toe om fouten te maken. Hier kun je van leren.
Nieuwe dingen uitproberen
Het is goed om eens uit je comfortzone te stappen en nieuwe dingen te proberen. Ikzelf begon vorig jaar met Padellen – en kwam zo te weten dat ik hier best goed in was. Dit bracht me in een sociaal circuit waarin ik voelde dat mensen naar mij opkeken. Een échte opkikker!
Investeren in persoonlijke groei en ontwikkeling
Start met een nieuwe cursus of opleiding. Of schrijf je in bij een vereniging. Ook jij hebt talenten.
Noteer positieve kwaliteiten en eigenschappen
We hebben allemaal mooie karaktereigenschappen, talenten en kwaliteiten. Schrijf op wat jouw mooie punten en eigenschappen zijn.
Geef jezelf complimenten
Maak eens een lijstje van alles wat goed gegaan is de afgelopen tijd en complimenteer jezelf. Zo richt je je meer op positieve ervaringen.
Investeren in relaties en vriendschappen
Je hebt contacten met anderen nodig. Dit geeft meer zelfvertrouwen en zelfrespect. Het hebben van helemaal geen contacten kan leiden tot eenzaamheid en depressies.
Goed voor jezelf zorgen
Met goed voor jezelf zorgen, toon je aan dat ook jouw behoeften belangrijk zijn. Je eigenwaarde wordt groter en je ontwikkelt meer zelfvertrouwen.
Meer sporten en bewegen
Door te sporten en te bewegen stel je jezelf doelen. Deze doelen ga je verbeteren. Je wordt fitter. En je krijgt een sterker lichaam. Je ziet er beter uit en hierdoor groeit je zelfvertrouwen. Zoals ik al zei: mijn start met padellen had twee voordelen: ik ontdekte talenten én kon mijn status versterken. Heel erg fijn.
Omgeef jezelf met positieve mensen
Als je omgaat met mensen die positief in het leven staan dan ga je vanzelf ook steeds positiever in het leven staan.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Jezelf steeds met anderen vergelijken, leid niet tot gelukgevoelens. Je mag blij en tevreden zijn met jezelf. En met wat je hebt bereikt.
Let op je lichaamstaal
Met een gesloten houding straal je onzekerheid uit. Zeker als je oogcontact vermijdt. Zorg voor het uitstralen van zelfverzekerdheid. Houd je rug recht en schouders naar achteren.
Constructief naar kritiek kijken
Probeer kritiek als een mening van iemand anders te beschouwen. Je mag het naast je neerleggen. Ben je het er wel mee eens dan kun je probeer daar dan aan te werken. Zie het dan als opbouwende kritiek.
Help anderen
Anderen helpen geeft een goed gevoel.